Jak ochránit domácnost před vytopením vodou?

27.06.2023

image

Článek popisuje rizika spojená s vyplavením domácností pitnou vodou a uvádí možnosti snížení těchto rizik pomocí různých jednoduchých zařízení jako je redukční ventil tlaku, nerezové přívodní hadičky nebo sofistikovaný chytrý detektor úniku vody a ochranný systém proti vytopením Hydrostop COMFORT s Wi-fi a vzdálenou správou.

Havárie na vodovodním potrubí v domácnostech je jednou z nejčastějších příčin škodných událostí. Již 50% obyvatel ČR vyplavení vodou jejich domácnosti v nějaké formě zažilo tak jako majitel novostavby na obrázku níže který náhodou přišel na únik vody ještě relativně včas a zahájil úklid s vysoušením domu dříve než voda stihla napáchat rozsáhlé škody.

Možná to Vy ještě neznáte ale ti co ano tak už vyplavení vodou nikdy nechtějí zažít. Prasklým vodovodním potrubím dokáže běžně téci voda rychlostí 1 000 litrů za hodinu nebo i více. Pokud potrubí praskne v době, kdy jste v práci, nebo když spíte, dokáže Vám do domu vytéci třeba 8 000 litrů vody a zničit vše kam doteče – podlahy, nábytek, elektroniku atd.  Fotografie níže zobrazuje už více jak 10 let staré vyplavení úplně nového domu ještě před dokončením, kde došlo ke zničení velké části vybavení vcelém domě jelikož voda praskla u WC koupelny v 1. patře domu. Vyplavení se navíc stalo v zimě takže na domě vznikli ještě méně časté konstrukční poškození vlivem účinků mrazu.

Pokud se nehoda stane ve chvíli, kdy nejste doma delší dobu, jako je např. dovolená mohou vám do domu vytéci desítky až stovky tisíc litrů vody a napáchat škody za miliony korun.

Nejeden rodinný dům už byl závažně poškozen vodou, a jeho majitele to stálo vysoké finanční prostředky na zničeném vybavení ale také desítky či stovky hodin času strávených úklidem, který pojišťovna nezaplatí. Rovněž Vám nikdo nevrátí poškozené osobní věci, které pro Vás mají osobní hodnotu, jako jsou rodinné fotografie, dárky od přátel, sběratelské předměty, umění atd.

Dokonce 30% poškozených nedostane ani žádnou náhradu škody!

Vyplavení vodou je závažný problém pro majitele každého domu! Ceny nemovitostí i vybavení jsou vysoké a hodnota domů dlouhodobě stále roste. Nyní je běžná cena domů či bytů v řádu 4 až 8 milionů korun a to nepočítáme lukrativnější a luxusnější nemovitosti kde je jeich hodnota násobně vyšší.

Zděné domy jsou vyplavením poškozeny často závažně především na vnitřním vybavení tím že dojde k rozlití vody zpravidla do celého domu jako tomu je na fotografii níže kde voda vytvořila několik centimetrů vysokou hladinu po celém domě (nedokončená novostavba). Majitel domu se štěstím a náhodou odhalil únik vody brzy a stihl tak zabránit rozsáhlému poškození domu okamžitým úklidem a vysoušením. I tak ale došlo k poškození některých uložených stavebních materiálů a částí domu.

 

Níže je fotografie zcela zničeného suterénu domu který byl pár týdnu před vyplavením kompletně zrekonstruován ale vyplavení ho kompletně zničilo a bylo nutné přistoupit znovu ke kompletní rekonstrukci. Respektive rekonstrukce proběhne až poté co bude celý suterén domu zcela vysušen což bude trvat i několik měsíců. I zde byla způsoběná škoda v řádu vyšších stovek tisíc korun.

Nyní se ochranu domu stará již chytrý detektor úniku vody a systém proti vyplavení Hydrostop s wi-fi připojením, který lze nainstalovat i do velmi omezených prostor a díky všem jeho chytrým funkcím jako je ovládání přes vzdálenou správu nabízí velké množství individuálního nastavení a ochrany.

S rozvojem výstavby dřevostaveb roste pro jejich majitele ještě větší riziko spojené s vlhkostí než u zděných domů. Rozsáhlé vyplavení na samotné dřevostavbě ve většině případů způsobí značné škody! Tisíce litrů vody, které uniknou nezničí jen vnitřní vybavení ale zatečou i do konstrukce podlah i všech stěn či podlah/stropů a vytvoří závažná problém.

Dřevo se při nasáknutí vodou deformuje což je konstrukční problém když je dům postaven celý ze dřeva. Rovněž při zvýšené vlhkosti vznikají velice rychle škodlivé plísně, destuktivní houby jako dřevomorka a dřevo napadá i dřevokazný hmyz.

Poškození dřevostavby vyplavením pro ní tak může být i zcela fatální. Vysušení takto postižené dřevostaby je velice technicky i finančně náročné a přitom lze rozsáhlému vyplavení zabránit chytrým detektorem úniku vody jako je Hydrostop.

70% úniků vody je spojeno s prasknutím pružných spojovacích hadiček k WC, vodovodním bateriím, pračkám, myčkám nebo s prasknutím pevného vodovodního potrubí.

Nedovolte, aby Vaši domácnost postihla nehoda, která je daleko častější než požár. Před požárem se chrání každý, ale dnes již existuje také účinná ochrana před vyplavením, které na týdny či měsíce způsobilo velké nepříjemnosti a nákladné starosti tisícům rodin po celé ČR.

Ochrana domácností má několik úrovní, které doporučujeme aplikovat všechny.

1. V ČR je běžný tlak vody v rozvodu 5 – 6 bar což je vysoká hodnota, kterou je vhodné snížit regulátorem tlaku vody např. na 3 bary čímž se sníží tlakové namáhání všech částí rozvodů vody a regulátor zajistí i ochranu před případným tlakovým rázem který může být i vyšší než 6 barů.

2. Vyměňte obyčejné gumové  hadičky s opletem za hadičky z nerezového vlnovce.  Tyto hadičky jsou sice dražší ale mají podstatně delší životnost a menší riziko poškození při správné montáži než klasické vodovodní hadičky.

3. Pořiďte si do domácnosti chytrý detektor úníku vody a ochranný systém proti vytopení jako je Hydrostop. Ochranný systém se standardně instaluje na přívod vody do domu co nejblíže za fakturační vodoměr. V ideálním případě by před ochranným systém měl být umístěn redukční ventil tlaku a kvalitní filtrace vody, která chrání Hydrostop i celý rozvod vody domu před nečistotami a případně i vodním kamenem tak jako tomu je na fotografii níže.

Zpět na výpis novinek