Úspora vody 1. díl - Spořiče vody na baterie a na WC

10.08.2018

image

Víte, že můžete šetřit vodou při každém otočení vodovodním kohoutkem nebo spláchnutí WC? Ano, přesně tak! Šetřit vodou můžete například i když si umýváte ruce nebo čistíte zuby. A to vše díky spořičům vody (tzv. úsporné perlátory). Jednoduchou instalací spořiče vody zamezíte zbytečnému plýtvání. Spořiče také nespoří pouze peníze, ale zároveň ochraňují (snížením spotřeby) přírodní zdroje pitné vody. V níže uvedeném článku Vám přiblížíme jak můžete ve Vaší domácnosti snížit spotřebu pitné vody a ušetřit tak ročně tisíce korun za vodu a také za energii potřebnou na její ohřev. Používání spořičů vody je jednoduché.

Zdroje pitné vody jsou v České republice ohroženy již dlouhou dobu. V posledních třech letech nám přetrvávající sucha společně s vysokými teplotami ukazují, jak vážná situace s úbytkem pitné vody čeká za dveřmi. Zdroje podzemních vod každým rokem klesají na historická minima a přes zimu se nedokáží plně obnovovat. Každý z nás může přispět kapkou v boji s plýtváním pitnou vodou. Ne nadarmo se říká, že společnost je natolik vyspělá, jak dokáže hospodařit s vodou.

Co je spořič vody (úsporný perlátor) a jak funguje?

Spořič vody je zařízení, které jednoduše namontujete na konec ramínka vodovodní baterie v kuchyni ve dřezu nebo v koupelně namísto původního perlátoru. Spořič vody využívá technologii redukce průtoku vody a provzdušnění (properlení) proudu vody tak, že uživatelský komfort mytí zůstává zcela zachován. Kromě úspory vody nepoznáte v domácnosti žádný rozdíl! Běžný průtok vodovodní baterií bez úsporného šetřiče se pohybuje mezi 10 - 15 litry za minutu dle tlaku vody.

Průtok vody baterií, která je osazena spořičem vody lze snížit dokonce na pouhé 2 litry za minutu. Při takto nízkém průtoku je však nutné vzít na vědomí další aspekty, které by mohly negativně ovlivnit uživatelský komfort a zvážit, zda nezvolit úsporný perlátor s průtokem vyšším například 4, 6 nebo 8 litrů za minutu. Doporučujeme především u dřezů v kuchyni použít průtok větší cca 6 - 8 litrů za minutu z důvodů potřeby napouštění hrnců či rychlovarné konvice vodou. Příliš nízký průtok vytváří zbytečně dlouhou prodlevu a nižšího průtoku můžete dosáhnout už jen tím, že vodu jednoduše na baterii nepustíte naplno, pokud to není nutné (oplachování nádobí atd.) Instalací spořičů vody může běžná domácnost ušetřit i tisíce korun ročně za vodu a energii na její ohřev jelikož teplá voda je zhruba 3x dražší než studená!

TIP od nás: Ani nejlepší spořiče vody nenahradí správnénávyky šetření s vodou. Čistíte si zuby a necháváte vodu po tuto dobu téct?? Pokud ano, zkuste se naučit vodu vypínat jelikož i tato maličkost dokáže za roku u jedné rodiny ušetřit stovky litrů vody i při používání šetřičů.

Jak zjistím, zda se mě spořič vody vyplatí?

Jednoduše! Stačí použít hrnec, u kterého znáte objem (např. 5 litrů), pustit naplno vodu a stopky. Po naplnění hrnce např. za 20 vteřin bude jasné, že průtok vody u Vaší baterie je 15 litrů za minutu. Pokud se nechcete trápit výpočtem, stačí si pořídit jednoduchou měrku průtoku a během 10 vteřin budete vědět, zda je či není Vaše baterie úsporná.

Zvládne si spořič vody v domácnosti namontovat každý sám?

Samozřejmě. Nemusíte být žádný Bořek stavitel, instalace je ve většině případů opravdu jednoduchá. Stávající perlátor jednoduše rukou, klíčem či kleštěmi (doporučujeme použít hadřík, aby se zamezilo poškození stávajícího perlátoru pokud už není předtím poškozen) povolíte a vyjmete staré těsnění. Před další instalací dopručujeme očistit závit na ramínku, vložit nové těsnění a poté našroubovat nový úsporný perlátor. Nový spořič našroubujeme jednoduše rukou, klíčem nebo opět kleštěmi (opět s pomocí hadříku použít hadřík, aby se zamezilo poškození), lehounce přitáhneme a máme hotovo. To zda se starý perlátor a nový spořič vody povoluje a utahuje klíčem nebo kleštěmi se liší podle druhu. Šetřiče s vnějším závitem mají drážky pro klíč vel. 24mm a šetřiče s vnitřním závitem jsou hladké, takže pokud nestačí dotažení rukou, je vhodné opatrně použít kleště s hadříkem nebo i kousek gumového proužku který zabrání prokluzu po hladkém spořiči.

Co všechno ovlivňují spořiče vody v domácnosti?

Neplatíte vodné a stočné za zbytečně proplýtvanou vodu, šetříte zásoby vody, šetříte čerpadlo i elektřinu, šetříte energie na ohřev vody (ve stejném množství vody se osprchuje více lidí), snížíte emise o cca 15 % (= topení + ohřev vody), stačí Vám menší a levnější akumulační nádrž (bojler) nebo menší solární panel. Neplýtváte vodou ani energií zbytečně.

A jak tedy vybrat ten správný šetřič pro Vaši baterii?

Nejdůležitější věcí je zjištění, zda vybíráte perlátor s vnějším závitem nebo vnitřním závitem. Přijdete na to tak, že odšroubujete Váš stávající perlátor z ramínka baterie a zjistíte, zda má závit zvnějšku (šetřič se šroubuje do ramínka baterie, má závit M24x1) nebo zvnitřku (šetřič se šroubuje na ramínko baterie, má závit M22x1). Pokud si stále nejste jisti, jaký šetřič vody pro Vaši domácnost zvolit, existují i univerzální šetřiče např. WATERSAVERS RA6 22/24U (vhodný pro oba druhy baterií). Další možností je odšroubovat Váš stávající perlátor a jednoduše ho porovnat z obrázky níže.

                                         Spořič s vnitřním závitem                                   Spořič s vnějším závitem

                             

V poslední řadě je dobré přeměřit průměr otvoru pro perlátor na baterii, a to proto, aby jste předešli chybnému výběru úsporného perlátoru. Dnes již valná většina standardně vyráběných baterií má průměr 24 mm (vnitřní závit) nebo 22 mm (vnější závit), najdou se však i takové baterie (staré již neprodávané nebo naopak nové drahé a moderní), které mají průměr jiný (např. 18 mm, 18x1). K těmto starým nebo moderním baterií nejsou úsporné šetřiče bohužel zatím vyráběny.

Baterie vhodné pro instalaci šetřiče s vnitřním závitem

                                                                                                                                         

Baterie vhodné pro šetřiče s vnějším závitem

Vedle klasických spořičů vody si můžete také pořídit spořiče výkyvné (hojně používané v kuchyni při mytí nádobí) nebo spořiče s úpravou antivandal (úprava proti odcizení), které bez speciálního klíče nelze z baterie odmontovat WATERSAVERS RA6 24A (jsou oblíbené pro použití v hotelech nebo v budovách, kde existuje pravděpodobnost odcizení). Běžně dostupné jsou také šetřiče s funkcí START/STOP nebo START/AUTOSTOP. U těchto funkcí není nutné pro spuštění nebo vypnutí vody se dotýkat rukou páky baterie, stačí se dotknout samotného spořiče vody na konci ramínka.

Rozdíly mezi spořiči vody

Obecně lze říci, že všechny úsporné perlátory splňují svoji funkci bez jediného problému. Pomineme-li rozdílné výrobce (Watersavers - ČR, Hihippo - Taiwan, Terla - Itálie), tak hlavní rozdíl spočívá v možnosti regulovat průtok. Zatímco u spořičů Watersavers a Hihippo lze průtok jednoduše regulovat (u Watersavers pomocí silikonových kroužků, u Hihippo šroubovákem), u spořičů Terla tato možnost neexistuje (pokud chcete změnit průtok, musíte zakoupit nový spořič s jiným průtokem). Rozdíl nalezneme také v záruce, u Watersavers je to 5 let s předpokládanou dobou používání 10 a více let. U spořičů Hihippo a Terla je záruka 2 roky a předpokládanou dobu užívání výrobce ani jednoho z perlátorů neuvádí. Výrobce Hihippo také nabízí již zmíněné zvláštní druhy úsporných perlátorů s funkcí START/STOP atd.

Cenově se úsporné perlátory Watersavers pohybují okolo 260 Kč/kus, Hihippo 150 Kč/kus a Terla 120 Kč/kus. Který z úsporných perlátorů si vyberete, zaleží pouze na Vás dle priorit a účelu použití spořičů, avšak investovat pár korun navíc v počátku může znamenat vyšší úsporu do budoucna. Osobně v našich domácnostech používám spořiče vody WATERSAVERS již několik let bez jakéhokoliv problému.

Pro správnou a dlouholetou funkci spořičů doporučuje mít na přívodu vody do domu nainstalovaný filtr mechanických nečistot. Samotné spořiče jsou vybaveny sítky drobných nečistot, pokud se ale nadměrně zanesou je nutné je odšroubovat, propláchnout a znovu našroubovat což nezabere moc času, ale dá se tomu jednoduše předejít použitím filtru. O tom jaké jsou možností použití filtru bude k dispozici samostatný článek.

Jak spořit vodu na WC??

U většiny WC dnes stále dochází ke zbytečnému spláchnutí plným objemem nádobky (8 - 10 litrů) při každém spláchnutí i když to vůbec není nutné. Vzhledem k tomu že většina WC splachuje drahou pitnou vodou je to luxus, který si jiné velké části světa nikdo neumí ani představit.

Pro úsporu vody při splachování lze využít spořičů na WC tzv. WC STOPŮ (nerezový WC STOP českého výrobce WATERSAVERS nebo poplastovaný WC STOP Asijské výroby ECOSAVERS) , které jsou v podstatě závažím zajišťující dřívější uzavření splachovacího mechanismu nebo např. speciálních sáčků DRY PLANET , které se vkládají do nádobky WC a způsobí snížení vnitřního objemu nádoby (1 sáček = objem 1,2 litru)

     

Použití WC STOPŮ dokáže v mnoha případech zajistit větší úsporu vody, jelikož dokážou snížit splachovací dávky vody až o 70% - místo vyprázdnění plné 10ti litrové nádobky jednotlačítkového WC odtečou pouze 3 litry vody. Např. na základních školách ale není často zcela žádoucí aby byla splachovací dávka vody minimální a vhodnější je použití sáčků do nádoby jelikož je zaručeno dostatečné spláchnutí a zároveň alespoň malá úspora vody cca 10 - 15 %.

Modernější dvoutlačítkové WC jsou na tom se spotřebou vody daleko lépe, za předpokladu že jsou používány správně. V mnoha případech bylo totiž zjištěno, že uživatele i když mají k dispozici menší tlačítko pro úsporné spláchnutí (cca 3 litry vody) stále mačkají to větší (cca 7 - 8 litrů vody). Pokud máte dvoutlačítkové WC, doporučujeme dbát vhodného používání úsporného spláchnutí, případně i u těchto WC lze použít WC STOP.

             

Pokračování: Úspora vody 2. díl - Spořiče vody na sprchu a úsporné sprchové hlavice

TIP od nás: Jeden z nejčastějších neduhů, který stojí za plýtváním tisíců litrů pitné vody ročně i u jediného WC je protékání vody splachovačem! Tento leckdy na pohled malý únik vody způsobuje velké ztráty jak na vodě tak na financích už i v případě že je protékající voda ponechána bez povšimnutí jen několik dní. Únik vody na WC má totiž často velký průtok v hodnotách 2 - 4 litry/minutu. Při cenách vody 90,- za 1m3 proteče za den skrz WC cca 5 500 litrů vody v hodnotě cca 500,- Kč!! Pokud WC protéká bez povšimnutí několik dní, může účet za vodu dosáhnout hodnot několika tisíc korun. V případě kdy protéká WC týdny či měsíce jedná se o škody v řádech stovek tisíc litrů vody a desítek tisíc Kč za vodné a stočné. Kontrolujte pravidelně zda vaše WC nepotéka a pokud protékání zjistíte opravte WC co nejdříve. Pro maximální ochranu Vám můžeme doporučit náš unikátní systém Hydrostop, který zjistí a zastaví jak protékající vody u WC tak případný jiný havarijní únik vody např. prakslou přívodní hadicí u WC.

 

 

Zpět na výpis novinek